Tényleg ennyire veszélyes egy kullancs a kutyára?

Hogyan védje meg kutyáját a bosszantó kullancsok tapadásától, amelyek teljes katasztrófát okozhatnak? Mi az a kullancs és mire képes?

Mi az a kullancs?

A kullancsok az atkákkal, pókokkal és skorpiókkal rokon külső élősködők egy fajtája. Ezek a rovarok viszonylag kicsik, de komoly veszélyt jelenthetnek kutyájára. A kullancsok nemcsak a kutya vérével táplálkoznak, hanem különböző halálos betegségeknek is kitehetik őt. A nőstény kullancsok arról is ismertek, hogy tojásokat raknak a gazdatestre, amelyekből aztán lárvák kelnek ki, és végül kifejlett kullancsokká fejlődnek. Ha nem gondoskodik a megelőzésről, és ha nem ellenőrzi rendszeresen kutyáját ezen élősködők jelenlétére, kutyája kullancsokkal fertőzött lehet. Annak érdekében, hogy kutyája egészséges és kullancsmentes maradjon, tájékozódjon a kullancsok egészségére jelentett kockázatokról.

Obrázok otca so synom Deň otcov Príspevok na Facebook

Milyen betegségeket terjeszt a kullancs a kutyára?

A kullancs a második helyen áll a világ legsikeresebb vektorainak és fertőző ágenseinek rangsorában. Az első a szúnyog. Ennek a kis parazitának a "vadászidénye" általában áprilistól októberig tart (a környezeti hőmérséklettől függően). A kullancs bakteriális és parazita betegségeket - mycoplasmosis, anaplasmosis, ehrlichiosis, borreliosis, babesiosis - közvetíthet.

Ez is tetszhet:  "Bulldogok és allergia"

Mycoplasmosis

Macskáknál gyakoribb, de sosem lehet tudni. Ez egy ritka betegség, amely a vörösvértesteket támadja meg. A betegség fő tünetei a láz, a fáradtság, az étvágytalanság, a letargia és a sápadt nyálkahártyák.

Anaplazmózis

Bakteriális betegség, amely gyakran akár egy héttel a fertőzés után is jelentkezik. Az anaplazma a vérlemezkéket vagy a fehérvérsejteket támadja meg. A tünetek közé tartozik a láz, a fájdalmas és duzzadt ízületek, a kutya sántíthat és akár vérezhet is a különböző testnyílásokból.

Ehrlichiosis

Bakteriális betegség, amely lázzal, étvágytalansággal, fogyással, megnagyobbodott nyirokcsomókkal, légzési problémákkal, sápadt nyálkahártyával, vérzéssel, szemproblémákkal, idegrendszeri érintettséggel, szívproblémákkal, máj- és lépmegnagyobbodással, duzzanattal és ízületi fájdalommal jár.

Borreliosis

Bakteriális betegség, amelynek tünetei csak 2-3 héttel a párzás után jelentkeznek. A fertőzés tünetei közé tartozik a megemelkedett hőmérséklet, étvágytalanság, sántaság, duzzanat és ízületi fájdalom, neurológiai problémák, veseproblémák vagy veseelégtelenség.

Babesiosis

Ez egy parazitás betegség, amelynek tünetei néhány napon vagy héten belül jelentkeznek. Bizonyított, hogy a Babesia Gibson parazita faj harapással képes átadni a fertőzést egy fertőzött kutyáról egy egészséges kutyára.

Hogyan védjük meg kutyánkat a kullancsoktól?

Szerencsére ma már számos lehetőség közül választhatunk, és még kullancs elleni tabletták is kaphatók. Ha kutyája nem szereti a tablettákat, még mindig választhatja a "kisebbik rosszat", és szerezhet neki pipettát, spray-t, parazitaellenes nyakörvet vagy elektromos kullancsriasztót.

A kullancsnyakörv bevált, megbízható és népszerű termék. Nem számít azonban, hogy melyik gyártót választja. Egyesek több, mások kevésbé hatékonyak, némelyikre a kutya rosszul reagál - viszketés, bőrpír stb., és vannak olyanok, amelyeknek elég rossz szaguk van. Ha már tapasztalatból tudja, hogy melyik a megfelelő a kutyájának, ne kísérletezzen, maradjon hűséges hozzá. Ha először foglalkozik parazitaellenes szerekkel, kérjen tanácsot állatorvosától.

A nyakörvek hatóideje eltérő, mivel mindegyik különböző hatóanyagokat tartalmaz, amelyek fokozatosan szívódnak fel a szervezetben. Általában háromtól nyolc hónapig tart, és nemcsak a kullancsoktól, hanem a bolháktól és leginkább a repülő rovaroktól is védi a kutyát. A legjobb hatás érdekében ne vegye le a nyakörvet a kutyáról. Úgy kell meghúzni, hogy két ujj beférjen a nyakörv és az állat nyaka közé. Előnyük, hogy vízállóak, illetve nem kell aggódnia amiatt, hogy kutyája kevésbé védett lesz, amikor őrült játékokat játszik a víz mellett.

obojek barevny