Bulldogok és allergia

Az allergia egyértelműen az egyik leggyakoribb egészségügyi probléma a világon, nemcsak az emberek, hanem a háziállatok esetében is. A szakértők becslése szerint a kutyafajták körülbelül 15%-a szenved valamilyen allergiás problémától. Az allergia leginkább a kisebb kutyafajtákat és a rövid szőrű kutyákat érinti, mivel a hasuk közelebb van a talajhoz, és nagyobb valószínűséggel érintkeznek olyan allergénekkel, mint a pollen és a fű. Az ételekben és a környezetünkben számos allergén megtalálható, ezért ha Ön egy allergiás francia bulldog tulajdonosa, rendkívül fontos, hogy a tünetek első jelére segítséget nyújtson neki.

Az egyik leggyakoribb kérdés, amit minden francia bulldog tulajdonos feltesz, egyértelműen az, hogy "Honnan tudhatom, hogy a kutyám allergiás-e?". Ezért úgy döntöttünk, hogy segítünk Önnek azzal, hogy leírjuk a 10 leggyakoribb allergiás tünetet.

Ez az a 10 jel, amire érdemes odafigyelnie:

  • állandó mancsrágás
  • akut fülgyulladás
  • kiütés
  • állandó testnyalás és vakarózás
  • vörös vagy rózsaszínű foltok a bőrön
  • állandó hasi dörzsölés (a padlón vagy a bútorokon)
  • hajhullás
  • kiütés az arcon
  • arcsziget
  • sebek és elváltozások a bőrön

Ismerősen hangzik valamelyik tünet? Ezután megbeszéljük, hogy milyen típusú allergiája lehet a bulldogjának.

french-bulldog-allergy-problem-01

Az allergiák típusai:

Az allergiákat 4 fő típusra osztják - mindegyik típusra más-más tünetek jellemzőek, de egyes típusok ugyanazokat a tüneteket mutathatják, ami problémákat okozhat az allergia típusának meghatározásában.

  1. A bolha lehet az egyik oka annak, hogy kutyája allergiás reakciót vált ki, mivel allergiás lehet a csípésre, ami a farok körüli bőrpírt és viszketést okoz (a kutya mindig a hát alsó részét próbálja elérni), néha a kutya még a farok körüli bőrt is elkezdi harapdálni. A bolhák csak akkor okozhatnak viszketést, ha a francia kutyus allergiás rájuk - ez olyan, mint az embereknél a szúnyogallergia.
  2. A második típusú allergia egy bizonyos típusú élelmiszerrel szembeni intolerancia. A kutyák bármire allergiásak lehetnek az élelmiszerekben. A kereskedelmi forgalomban kapható élelmiszerekben fehérje, laktóz, glutén és egyéb adalékanyagok forrása lehet.
  3. Tény, hogy a szezonális/környezeti allergia szinte mindenkit érint. Míg az embereknél az allergia elsősorban a légutakat érinti, a kutyáknál gyakran bőrgyulladás, más néven atópiás dermatitisz formájában jelentkezik.
  4. A kontaktallergia (ez is egyfajta környezeti allergia) mindenütt jelen van! A fő ok, amiért a bulldogja kontaktallergiában szenved, a padló- vagy mosószer, a textilpuhító vagy a parfüm lehet. A kontaktallergia kizárása érdekében az evéshez és iváshoz rozsdamentes acélból készült tálat kell használni, az ágynemű mosásához pedig parfüm- és festékmentes mosószereket.

Miután meghatározta az allergia típusát, egy dolgot mindig szem előtt kell tartania: ne hagyja, hogy a szezonális allergia egész éves problémává váljon. Az allergiát nemcsak a gyenge immunrendszer okozza, hanem a környezet és a genetika is. Az allergiás reakciókat először 6-9 hónapos korban lehet észrevenni.

Hogyan kezeljük tehát az allergiát a francia bulldogoknál?

Elsősorban az állatorvos tanácsát kell kérni, de az allergiás tünetek enyhítésére nedves törlőkendőt vagy törölközőt is tehetünk az irritált bőrfelületekre. A legjobb megelőzés, ha eltávolítjuk az allergéneket a környezetből úgy, hogy minden alkalommal, amikor hazaérünk a szabadból, egy egyszerű nedves törlőkendővel megtisztítjuk a mancsokat és a szőrzetet. Ez segít eltávolítani néhány allergént a bőréből, és hűsítő hatást biztosít. A szteroid injekciókon kívül, amelyek kortikoszteroid összetevőjüknek köszönhetően rövid időn belül nagyszerű eredményeket hoznak, léteznek szájon át szedhető gyógyszerek (antibiotikumok, napi antihisztaminok) is, amelyek segíthetnek szenvedő négylábú barátján. Különösen óvatosnak kell azonban lennie, ha kortikoszteroidokat ad a kutyájának, mivel a hosszú távú használat egyáltalán nem lenne egészséges. Számos gyógyszeres sampon, por és nedves törlőkendő is létezik, amelyek csillapítják az allergiás reakciót.

A bőr egészségét támogató omega-3 zsírsavakban és E-vitaminban gazdag étrend-kiegészítők szintén megkönnyíthetik az allergia elleni küzdelmet. A bulldog immunrendszerének erősítése a táplálkozás megváltoztatásával szintén nagy segítség lehet. Függetlenül attól, hogy kutyája csak környezeti allergiás, rendkívül fontos, hogy olyan étrendet kövessen, amely elnyomja a gyulladást a szervezetében. A kereskedelmi forgalomban kapható élelmiszerek magas szénhidrát- és gabonatartalmúak, amelyek a legtöbb esetben gyulladások, például ízületi gyulladás, fülgyulladás, hasnyálmirigy-gyulladás, gyulladásos bélbetegség és vastagbélgyulladás okozói.

french-bulldog-allergy-problem-02

Íme néhány hasznos táplálékkiegészítő, amely segíthet:

Csalán - bizonyítottan segít a szezonális allergia kezelésében azáltal, hogy csökkenti a szervezet által termelt hisztamin mennyiségét.

Kókuszolaj - Mivel laurinsavban gazdag, csökkenti az élesztőgombák termelődését, és halolajjal kombinálva segíthet csökkenteni vagy akár elnyomni a gyulladásos reakciót.

Quercetin - Ez az erős antioxidáns gátolja a hisztamin felszabadulását a bazofilokból és a hízósejtekből.

Az élesztőgomba egyértelműen a francia bulldogok egyik legnagyobb ellensége, mivel általában allergiás reakcióval jár együtt. Az élesztőgomba a fülben, a mancsok alatt, a ráncokban, a farokzsebben vagy a test bármely más meleg pontján "él", és nagyon gyorsan terjedhet! A piacon számos terméket találhatsz az élesztő kezelésére, és a legjobb termék "otthoni használatra", hogy megölje ezt a büdös teremtményt, egyértelműen az almaecet. Egy kis mennyiségű almaecet hozzáadása az ételhez vagy a vízhez segít a fenevadnak elpusztítani az élesztőt! A kutya bundáját fürdetés után víz és ecet keverékével is meg lehet tisztítani (a kezelés végén a bundát ismét vízzel kell kimosni).

Mindig figyeljen a bulldog bőrére, mivel az nagyon száraz lehet, és gyakran okozhat viszketési problémákat. Kutyája bőrének ápolására speciális krémeket és olajokat használhat, hogy fényes és egészséges szőrzetet kapjon. Nem számít, milyen típusú allergiáról van szó, tartsa a fejét, és biztosítsa számára a legjobb ellátást és táplálást.


Forrás: www.frenchbulldogbreed.net/